fbpx

Trouwen en je geldzaken goed geregeld

Zo romantisch om samen in het huwelijksbootje te stappen. Een belangrijke stap ook. En misschien zelfs wel een beetje spannend. Want wat komt er allemaal bij kijken? Hoe ga je het trouwen en je geldzaken regelen? En wat doe je met je naam?

Praktische geldzaken als je gaat trouwen

Wat je misschien niet snel bedenkt, is dat trouwen ook gevolgen kan hebben voor jullie financiële situatie, wettelijke verplichtingen en de belastingdienst. Goed om even bij stil te staan.

Die leuke dingetjes regelen zoals een mooie goedkope trouwjurk, geweldige locatie en een lijst met gasten, dat lukt natuurlijk wel. Daar denk je vanzelf wel aan en dat is ook leuk om te doen. Maar je moet ook een aantal praktische zaken regelen. Of in ieder geval over nadenken.

Trouwen en de belastingdienst

Zo wil de belastingdienst graag weten dat je gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat. Dit krijgen zij door via de gemeente, dat hoef je niet zelf te doen. Ook als je na je trouwen gaat samenwonen, geeft de gemeente dit door aan de belastingdienst. Jij moet het natuurlijk wel zelf even bij de gemeente melden!

Het heeft namelijk invloed op de belasting die je moet betalen. Misschien moet je meer gaan betalen, helaas. Maar misschien krijg je wat terug, yeah. En het heeft invloed op verschillende toeslagen en kortingen.

Beperkte gemeenschap van goederen

Wanneer je trouwt en verder niets doorgeeft, gaat de wet er vanuit dat je in beperkte gemeenschap van goederen trouwt. Sinds januari 2018 is het zo dat je niet meer automatisch alles wat je tijdens je huwelijk ontvangt, hoeft te delen. Zo kunnen erfenissen, vermogens en schulden bij één persoon blijven. Heb je je trouwjurk zelf gekocht, dan blijft die dus lekker van jou.

What’s in a name

Zowel de bruid als de bruidegom mogen elkaars achternaam gaan gebruiken. Je kunt je achternaam laten wijzigen, maar het hoeft niet. Je kunt je eigen achternaam (geboortenaam) houden, je kunt de achternaam van je partner aannemen of je kunt beide namen als achternaam gaan gebruiken.

Ongeacht wat je ook doet, de naam die op officiële documenten zoals paspoort, identiteitskaart en rijbewijs staat, verandert niet. Dat blijft altijd jouw eigen achternaam.

Direct een pasafspraak maken?

JA, ik wil op tijd een pasafspraak maken en 1,5 uur een persoonlijke styliste tot mijn beschikking hebben.