fbpx

Wat je juridisch moet regelen voordat je gaat trouwen?

Als je gaat trouwen is het belangrijk dat het juridisch ook allemaal klopt Iets minder leuk werk dan de voorbereidingen van je huwelijksdag maar zeker niet onbelangrijk.

Juridische gevolgen van een huwelijk

Wanneer je voor de wet trouwet zijn beperkte gemeenschap van goederen leidend. Uiteraard is het wel zo dat alles wat je gemeenschappelijk hebt en opbouwt gedurende het huwelijk wel van jullie samen is, maar onthoudt dus goed dat die wet voor het trouwen in een beperkte gemeenschap van goederen leidend is en ontzettend ouderwets kan zijn. Wil je in het huwelijksbootje treden en afwijken van de gevolgen die de wet van beperte gemeenschap van goederen met zich meebrengt? Dan is het belangrijk dat je huwelijkse voorwaarden op laat stellen.

Huwelijkse voorwaarden

Wil je zelf bepalen wat gedurende het huwelijk van jou en van je partner is en wat daarmee gebeurt? Wil je bijvoorbeeld risico’s van ondernemingen op elkaars vermogen uitsluiten? Of wil je vastleggen welke spullen van wie zijn zodat duidelijk wordt wie wat meeneemt als jullie uit elkaar gaan? Dan is het verstanding om te trouwen onder huwelijkse voorwaarden en met elkaar te bespreken welke exacte inhoud je aan het huwelijk wil geven. Die afspraken leg je dan vast in een uitgebreide huwelijksovereenkomst die de notaris dan in een notariële akte dient op te nemen. Dat schept duidelijkheid en zo kan er nooit iets misgaan.

De notaris gaat niet over de huwelijksovereekomst, maar voor meer uitleg hierover kun je altijd De Trouwadvocaat benaderen. Zij helpen alle aanstaande bruidsparen namelijk graag bij het opstellen van zo’n huwelijksovereenkomst. In zo’n huwelijksovereenkomst worden de volgende onderwerpen behandeld:

  • Kinderen
  • Woning
  • Onderneming
  • Ziekte
  • Erfenis

Wat gaat er gebeuren als iemand van ziek wordt, één van jullie met zijn bedrijf failliet gaat of wanneer jullie uit elkaar gaan? In een huwelijk krijg je te maken met allerlei verschillende situaties. Je wilt elkaar natuurlijk wel trouw blijven in voor- en tengenspoed. Vraag om advies, betref een expert hierbij en leg het vast om onduidelijkheden en ruzies in een later stadium te voorkomen.

Verandering in de huwelijksvoorwaarden

Maar wat als jullie situatie tijdens het huwelijk verandert? Dat hoeft geen probleem te zijn. Je kunt diverse voorwaarden vaststellen voor- tijdens en na het huwelijk. Wanneer jullie situatie dus wel vraagt om huwelijksvoorwaarden, maar jullie getrouwd zijn in gemeenschap van goederen (of juist andersom) kan alles nog geregeld worden. Wil je de huwelijkse voorwaarden tijdens het huwelijk laten ontbinden? Dan biedt een notaris de uitkomst.

Maak snel je afspraak