fbpx

Waarom zijn de meeste trouwjurken wit?

De perfecte jurk. Voor elke bruid ziet die er weer anders uit. Wat echter overeenkomt is dat veel trouwjurken wit zijn. Of ivoorkleur of zachtroze, maar in ieder geval een lichte kleur. Heb jij je wel eens afgevraagd waarom dit eigenlijk is. Waar komt de traditie van een witte trouwjurk eigenlijk vandaan? Wij zochten het uit.

De mooiste trouwjurken

Zoals met zoveel traditie is het niet helemaal honderd procent zeker waar de gewoonte van de witte trouwjurk zijn oorsprong vind. Het is wel zo dat mensen altijd al trouwden in hun mooiste jurk. Voor arme families was dat vaak de beste jurk die nog in de kast hing. Je trouwde dus eigenlijk gewoon in de kleren die je al had. Tegenwoordig kunnen de meeste bruiden niet wachten om een supermooie jurk speciaal voor die ene dag uit te zoeken.

De trouwjurk door de geschiedenis heen

Wanneer je helemaal teruggaat in de geschiedenis, zie je dat de oude Grieken als een van de allereerste trouwden in een wit gewaad. Zij gebruikten de trouwjurk als symbool van hun rijkdom, compleet met sluier. Hoewel die vooral als bescherming tegen de zon diende.

Later in de Middeleeuwen trouwden de bruiden in hele verschillende kleuren jurken. En wat vooral opvallend is; de trouwjurk werd uitgezocht door de familie van de verloofde. Zij gaven het aan de bruid als cadeau. Een mooie jurk stond daarmee direct symbool voor de goede status van de familie. Hoe luxer, hoe rijker. Hoe meer accessoires, des te meer geluk.

Pas in de negentiende eeuw gingen mensen zelf speciale trouwkleding kopen. Het schijnt dat de Britse koningin Victoria in 1840 één van de eersten was die in het wit trouwde. Daarvoor trouwden de meeste vrouwen in een donkere jurk. Gewoon vanuit praktisch oogpunt. Die kon je namelijk ook nog aan bij een begrafenis.

De witte trouwjurk wordt populair

Vanaf de jaren ’20 werd de witte jurk steeds populairder. Het was niet meer alleen weggelegd voor de koninklijke families en adelen. Iedereen wilde wel in zo’n mooi jurk trouwen. Vanuit het Christendom werd hier nog een extra betekenis aan gegeven. Wit staat namelijk voor reinheid en onschuld. Meisjes moesten als maagd het huwelijk in gaan. Hoewel veel dingen tegenwoordig zijn verandert, blijft zo’n mooie witte prinsessenjurk altijd een magische aantrekkingskracht hebben. Het hoort er voor veel bruiden gewoon bij.

Bekijk ook eens:

Maak snel je afspraak